Jakie jest najłatwiejsze do zrobienia ciasto? Zapewne każdy wytypowałby tutaj inne, ale... Ja zaproponuję takie najzwyklejsze, najłatwiejsze. Serio najłatwiejsze! Sami się przekonacie. Pasują do niego wszystkie owoce! Jeśli masz truskawki - super, jeśli maliny - też extra! Nazwałam je zwyklak, bo jest takie zwyczajne i niepozorne, ale naprawdę rozpływa się w ustach.
Co potrzebujesz?
- 4 duże jajka, jeśli masz małe daj 5
- 3/4 szklanki cukru do wypieków - najlepiej drobnego
- 0,5 szklanki oleju rzepakowego
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1,5 szklanki mąki przennej
- odrobina aromatu do ciast, bądź cukier waniliowy
- koszyczek malin
- dodatkowo cukier puder do posypania
Jak zrobić?
1. Oddzielić białka od żółtek.
2. Białka ubić na sztywno - pod koniec ubijania dodawać drobny cukier po trochu. Oczywiście cały czas ubijając.
3. Do masy dodać żółtka i miksować, by się połączyły z resztą.
4. Następnie strużką wlewać olej.
5. Teraz dodaj aromat lub cukier waniliowy i ubijaj.
6. Wyłącz mikser. Teraz będziesz działać szpatułką.
7. Do masy dodawaj przesianą przez sito mąkę i proszek do pieczenia.
8. Mieszaj szpatułką do połączenia składników.
9. Blachę (taką mniejszą) lub formę (średnica 23 cm) wyłóż papierem do pieczenia.
10. Przełóż do niej ciasto i wyrównaj je.
11. Wyłóż owoce - do połowy zatop je w masie.
12. Piecz ok. 1 godzinę, sprawdzając patyczkiem, czy już jest gotowe.
W temperaturze 175ºC
13. Gotowe ciasto można oprószyć cukrem pudrem.
0 komentarze